houten schalen

houten meubels

houten lepels

historisch gereedschap

dissels

haalmes

houtbewerken

houtsnijden

Jan Harm ter Brugge

Lisette Sprockel

Dalfsen

Hout van Bomen

hakken

bos

groenhout

greenwood

janharm

 
Dat hout van bomen komt: Het lijkt bekend.
 
Toch is Hout van Bomen heel ander hout dan hout uit de houtwinkel.

Hout van Bomen: 
Wij maken er wat van.
Hout van Bomen
ProduktenProdukten.html
WorkshopWorkshops.html
WinkelWinkel.html

Komende activiteiten:

weekend 5/7 juni 2015

Workshop “van staande boom tot gebruiksproduct”

Vilsterse Veld, Vilsteren Ov.


27 t/m 30 mei  2015

demo’s lepelsnijden, Leksand’s Medeltids-marknad, Leksand, ZwedenAfgelopen activiteiten:

27 t/m 30 mei  2015

demo’s lepelsnijden, Leksand’s Medeltids-marknad, Leksand, Zweden

WerkenWerken.html

update  mei 2015

Mijn gereedschapGereedschap.html
houtvanbomen-_English_summary.html
ContactContact.html

Hout van Bomen.

Mensen hebben altijd bomen gebruikt: Je hebt hout nodig, je zoekt een boom uit, je koopt hem staand, en je legt hem om- de boom. Sinds de industrialisatie is de verhouding tussen mensen, productiemiddelen en materialen anders: Hout koop je in de houtwinkel- het is een halffabrikaat met standaardmaten geworden.


Vers hout: Je zoekt in een boom wat je gebruiken kan en hoe: Een lepel, een haakje, een schaal- Krom is soms veel beter dan recht: als de nerf meeloopt kan het dunner..

Vers hout is veel zachter dan droog hout en laat zich veel makkelijker snijden en hakken. Het “werkt” wel, maar het scheurt niet als je zorgt dat er geen onoplosbare spanningen ontstaan- dat is niet moeilijk te leren.


Niets verspillen: We hakken nooit zomaar wat om: We beoordelen altijd zorgvuldig welke bomen andere bomen in de weg staan- We kopen bomen altijd ‘staand.’ In elk bos wordt ‘gedund’. In Nederland wordt bijna al het hout tot biomassa of vezelpulp ‘verwerkt’- Ook prachtig hout als de 60 honderdjarige iepen uit de Javastraat.. Wij halen er onze producten uit, de rest wordt brandhout. Houtsnippers vullen de humuslaag in het bos aan.


Gereedschap: We gebruiken veel gereedschap dat al lang niet meer algemeen verkrijgbaar is- Bijlen: Wij werken met handgesmede bijlen van Hans Karlsson en Svante Djarv, uit Zweden. Ook dissels, kromme- en rechte houtsnijmessen en trekzagen zijn niet altijd voor iedereen bereikbaar. Wij hebben ze,


Producten: Handgemaakte producten staan zwaar onder druk: Handwerk vraagt aandacht en kost tijd. Bij unieke producten geldt dat dubbel. Enerzijds leidt dat tot dure producten. Anderzijds werkt het  allerlei besparingen in de hand door geestdodend seriematig werk dat de prijs drukt en producten lelijk maakt: Een goede reden om zelf het mes ter hand te nemen..


Doel: Ik wil producten en gebruiksaspecten, technieken en manieren van omgang met gereedschap en materialen van soms eeuwen terug onderzoeken en nieuw leven inblazen- Waardoor ook een andere omgang met producten opnieuw mogelijk wordt. Wij organiseren workshops en cursussen voor individuen en groepen; bovendien is het mogelijk ons te boeken voor lezingen, workshops en instructie op maat.


Tenslotte maken ik zelf producten van vers hout: veel van onze lepels, schalen en meubels zijn te koop, of te bestellen. Voor mij moet houtsnijded economisch reeeel zijn. Het gaat erom vlot en raak te snijden.

We maken graag babylepels met (of zonder..) inscriptie als alternatief voor plastic.


kijk verder, of Mail mij >hier<

of ga naar de contactpagina


(Alle foto’s en teksten   © Jan Harm ter Brugge 2006-2015)

houtvanbomen-_English_summary.html